Fonoteca Naţională a Elveţiei

Cea de a treizecea staţie de ascultare a arhivelor sonore ale confederaţiei elveţiene (Fonoteca Naţională) –  a fost deschisă la Biblioteca Muzicală a oraşului Geneva. Cu sediul la Lugano, Fonoteca are drept scop conservarea patrimoniului sonor al Elveţiei şi totodată păstrarea identităţii culturale.

Digitalizarea celei mai mari părţi a documentelor sale şi existenţa reţelei intranet au fost “cheile” care au oferit soluţia pentru îmbunătăţirea accesului la documentele sonore de patrimoniu. Soluţia găsită: instalarea de staţii de ascultare în diverse instituţii din Elveţia care să asigurare accesul virtual la arhivele sonoare.

În prezent, documentele păstrate la Lugano pot fi consultate în treizeci de locaţii diferite, de exemplu: la Biblioteca Naţională a Elveţiei (Berna), la Biblioteca centrală din Zurich, la Biblioteca cantonală şi universitară de la Laussane, ş.a. Fonoteca Naţională şi-a propus ca obiectiv dotarea fiecărui canton cu astfel de staţii. (http://www.fonoteca.ch/green/listeningPlaces_fr.htm).

Politica de punere în valoare a arhivelor fiind unul dintre punctele importante de pe agenda Comisiei Europene pentru AudioVizual, Fonoteca Naţională a Elveţiei devine astfel un bun reper şi un exemplu de bună practică.

Advertisements

About Administrator

Claudia Popescu, Șef serviciu Informare și Formare Continuă, Biblioteca Județeană „George Barițiu" Brașov
This entry was posted in projects and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s