ASLECT – Active Seniors Learn, Educate, Communicate and Transmit

new-12013 starts for cultural professionals with a great resource: “For a better participation of seniors in culture“, a summary of results obtained during the two years implementation of  ASLECT project.

ASLECT approaches the presence of senior people in cultural organizations, projecting on them a double perspective: as users/beneficiaries of educational and cultural programmes and equally as learning resources for developing such programmes. In ASLECT perspective, seniors are both resources and beneficiaries of learning, while cultural organizations must strengthen their capacities to treat them as such, to support and to promote their integration as active citizens in the local communities. ASLECT will identify a series of Good practices on Seniors Involvement in Education and Cultural life, will elaborate training materials aimed to help cultural professionals to work with seniors, developing educational programmes with them and for them.

***

Din perspectiva ASLECT, persoanele în vârstă sunt atât (re)surse, cât şi beneficiari ai învăţării, iar organizaţiile culturale trebuie să îşi consolideze capacitatea de a le trata ca atare, de a sprijini şi promova integrarea acestor persoane ca cetăţeni activi în comunităţile locale.

În cadrul proiectului ASLECT, vor fi identificate o serie de bune practici referitoare la implicarea persoanelor în vârstă în educaţie şi în cultură, vor fi elaborate materiale de formare destinate profesioniştilor din organizaţiile culturale care lucrează cu persoane în vârstă, pentru dezvoltarea de programe educaţionale cu şi pentru persoanele în vârstă.

ASLECT LA FINAL

Publicaţia „Pentru o mai bună participare a seniorilor în cultură” prezintă o sinteză a rezultatelor obţinute în proiectul ASLECT pe parcursul celor doi ani de implementare. Profesioniştii din cultură şi educaţie care îşi propun să dezvolte dimensiunea educaţională a organizaţiilor pe care le reprezintă, să deruleze activităţi şi programe cu şi pentru persoanele în vârstă şi să contribuie la o mai bună integrare a lor în comunitate vor găsi în ea o sursă de informaţie şi mai ales, de inspiraţie.

Advertisements

About Administrator

Claudia Popescu, Șef serviciu Informare și Formare Continuă, Biblioteca Județeană „George Barițiu" Brașov
This entry was posted in CPPC, projects, publications and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s